Wijnweetjes

Save water, drink wine!!
  
Temperatuur waarop u de wijn serveert.
Rode wijn en porto : zeker niet warmer dan 18°C.
Rosé koel tussen 13°C en 14°C.
Witte wijn en champagne steeds koud 11°C. (Nog kouder zal de smaak veel verminderen)
Laat de wijn rustig chambreren (nooit tegen een chauffage).
Het koelen van wijn doet u gewoon in de ijskast en nooit in de diepvriezer.
Om hem koel te houden verkopen we handige manchettes (Vacuvin "Rapid Ice")


Botrytis Cinerea:
De schimmel die verantwoordelijk is voor de nobele rotting (pouriture noble).
Deze schimmel concentreert de suikers en smaakbestanddelen in de druif door de verdamping van het vocht te bevorderen. Onder gecontroleerde omstandigheden levert dit
een zoete witte wijn van de hoogste kwaliteit.


Tannine
Tannine is looizuur. Het is een stof die voorkomt in de schillen, steeltjes en pitten van druiven. Ook neemt de wijn tannine op uit eikenhouten vaten, en soms wordt het kunstmatig toegevoegd. Tannines fungeren als conserveermiddel en zijn daarom een belangrijk ingrediënt, wil men een wijn langere tijd laten rijpen. Door een overmaat aan tannine krijgt een wijn iets hards en droogs. Maar mooie rijpe tannines dragen bij aan de essentiële, bevredigende 'structuur' van de wijn
in de mond.